Irlandezii și scoțienii nu sunt celţi

Irlandezii și scoțienii nu sunt celţi

Analizele genetice arată că națiunile celtice actuale descind de fapt din spanioli și portughezi.

Credința populară spune că oamenii din Irlanda și Scoția sunt urmaşii celților, un popor alpin originar dintr-o regiune situată la est de Franța de azi,în sudul Germaniei. Ei s-au dispersat către Europa de vest pentru a ajunge apoi în insulele din Oceanul Atlantic acum 2.500 de ani. Această idee pare susținută de faptul că limbile celtice, vorbite astăzi în principal în insule, au fost utilizate pe scară largă în Europa de Vest și Centrală înainte de căderea Imperiului Roman.

Dar testele genetice recente vin să conteste această ipoteză. ADN-ul europenilor de toate naționalitățile a fost analizat de către geneticienii de la Trinity College Dublin, care au analizat relațiile parentale dintre diferite grupuri.

 Prima lor constatare a fost că poparele celtice, scoțienii și irlandezii, au mai multe afinităţi genetice cu spaniolii și portughezii decât cu orice alt grup european.

Actorul scoţian Sean Connery cu membrii United States Air Force Reserve's Pipe and Drum Band în Washington, DC. Tartan Day, 2004. Sursă afrc.af.mil, Wikipedia.
Actorul scoţian Sean Connery cu membrii United States Air Force Reserve’s Pipe and Drum Band în Washington, DC. Tartan Day, 2004. Sursă afrc.af.mil, Wikipedia.

Chiar au ajuns să sugereze o dată de separare a celor două grupuri care datează de acum aproximativ 6000 de ani, adică la sfârșitul Erei Glaciare. Popoarele din Peninsula Iberică au fost deci în contact strâns cu cele din Insulele Britanice timp de multe secole, probabil aproximativ 3.000 de ani.

Ulterior, „adevăraţii” celți din Europa Centrală, au atins probabil Insule Britanice, dar la sosirea lor, oamenii din Spania erau deja de foarte mult timp acolo. Celţii au plecat dar au lăsat cultura lor deoarece este omniprezentă, însă nu su lăsat şi genele lor.

Acest lucru, publicat în American Journal of Human Genetics, demonstrează, de asemenea, o relație puternic parentală a insularilor cu bascii, care nu sunt deloc celţi. Locuitorii din regiunile tradițional caracterizate ca fiind celtice sunt, de asemenea, strâns legate una de alta, irlandezii având mai multe puncte în comun cu scoțienii decât cu orice altă națiune. Și această proximitate merge mult mai mult dincolo de anul 1600, atunci când valurile mari migratoare din Scoția s-au mutat în Irlanda de Nord în căutare de terenuri fertile. Părul roșu și pistruii,  sunt atunci o moștenire spaniolă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »