Mai mult de jumătate dintre animalele sălbatice au dispărut

Mai mult de jumătate dintre animalele sălbatice au dispărut

În ultimii 40 de ani, mai mult de jumătate dintre animalele sălbatice care trăiesc pe planeta noastră au dispărut, susţine un raport recent dat publicităţii de către WWF, extrem de trist şi alarmant.

Realitatea este teribilă, înspăimântătoare şi dură: omul distruge sistematic, galopant şi aproape ireversibil speciile de animale care ne înconjoară, cu o indiferenţă uluitoare. Dezastrul cotidian creat de om duce la prăbuşirea ecosistemului şi a bio diversităţii, tot mai ameninţate de industrializarea excesivă, de poluare şi de creşterea populaţiei la cote nemaiîntâlnite.

Urangutan din Borneo. Autor Eleifert, sursă Wikipedia.
Urangutan din Borneo. Autor Eleifert, sursă Wikipedia.

Dacă toate astea vor continua, vom putea asista cât de curând la o nouă extincţie în masă a speciilor de animale, la fel cum s-a petrecut cândva, înainte de ultima glaciaţiune, mai precis, cu dispariţia dinozaurilor de pe suprafaţa planetei.

Raportul apărut în octombrie 2016 spune că urangutanii, de pildă, se mai găsesc doar într-un număr infim în pădurile africane, habitatul lor natural. Dar şi elefanţii au suportat o decimare sistematică prin braconaje (pentru fildeş) şi distrugarea mediului lor natural.

Milioane de ani de mutaţii genetice au fost reduse aproape la zero de activităţile inconşteinte şi duşmănoase ale oamenilor îndreptate asupra animalelor sălbatice şi Naturii.

Indicele „planetei vii” este în declin cu 58 % încă din 1970! Dar speciile cele mai afectate de acest dezastru extraordinar sunt cele din mediu de apă dulce, cu 81 %! Acestea sunt cele mai sensibile la schimbările climatice şi de poluare. Dacă nu vom face nimic, până în 2020, jumătate din speciile care mai trăiesc acum pe Terra vor dispărea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »