Teoria potrivit căreia piramidele au fost construite plecându-se de la pietre sintetice revine în actualitate.
Cercetătorii francezi şi americani susţin că unele secţiuni ale piramidelor egiptene au putut fi fabricate din pietre sintetice şi turnate precum betonul.
Compoziţia pietrelor acestor monumente ar fi mult mai complexă decât cea a pietrelor din carierele de la Toura şi de la Maadi, de unde au fost extrase elementele mormintelor de la Gizeh.
Conform francezului Gilles Hug, de la Oficiul naţional de studii şi cercetări aerospaţiale, şi conform americanului Michel Barsum, de la Universitatea din Drexel, au fost utilizaţi geopolimeri.
O analiză efectuată prin radiografie şi cu ajutorul unei torţe de plasmă arată că anumite constituante din aceste pietre prezintă urmele unei reacţii chimice rapide care nu le-au permis o cristalizare naturală.
Această reacţie nu se explică însă dacă pietrele ar fi fost tăiate! Din contră, ea este de înţeles dacă se admite că ele au fost turnate ca betonul, estimează specialiştii. Chimistul francez Joseph Davidovits apără de 30 de ani teza folosirii betonului geopolimer pentru edificarea mormintelor faraonilor. Conform lui, blocurile din calcar natural reconstituite au fost turnate pe loc. Ele au fost constituite în mare majoritate din agregate de calcar natural şi din foarte puţină argilă kaolintică, un siliciu-aluminat care se dezagreghează în apă şi la care s-a adăugat varul stins.
Lucrările au fost publicate în „Science et Vie”, în 2001, iar revista a creat o controversă afirmând că piramidele erau făcute din pietre false.
Cercetătoarea Suzanne Raynaud, de la Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică din Franţa, a revelat atunci anomalii în eşantioanele prelevate pe aceste monumente în raport cu pietrele din cariere.