Fecioara Maria a „provocat” botezarea indienilor cospes din Venezuela

Fecioara Maria a „provocat” botezarea indienilor cospes din Venezuela

Atunci când orașul Guanare, capitala statului Portuguesa, a fost înfiinţată în anul 1591, nativii care locuiau în regiune, cospes, au fugit în pădurea de nord a orașului pentru a scăpa de conchistadori, ceea ce a făcut ca evanghelizarea lor să fie extrem de dificilă.
Tradiția plasează prima apariție a Fecioarei Maria la 8 septembrie 1652, în pădurea, unde fugiseră indienii. Ea le-ar fi spus şefului tribului Cospes, un indian pe nume Coromoto, și soției acestuia, „Duceţi-vă la casa albilor și cereți-le să vă dea cu apă pe cap, pentru a putea merge la cer,” adică să fie botezaţi.

Icoana Sfintei Fecioare din Coromoto. Autor Meridaltalia. Sursă Wikipedia.
Icoana Sfintei Fecioare din Coromoto. Autor Meridaltalia. Sursă Wikipedia.

Potrivit tradiţiei orale, şeful de trib a spus totul lui Don Juan Sánchez. Acesta din urmă i-a cerut să se pregătească împreună cu tribul său ca să fie botezat opt zile mai târziu. Astfel, indienii cospes au fost convertiți la catolicism și au fost botezați, dar nu şi şeful lor, care a fugit.
Legenda plasează în acest moment a doua apariție Mariei: Coromoto, orbit de furie, ar fi ridicat brațul la ea cu subînțeles, dar Maria ar fi dispărut brusc. Tradiția spune că apariția ei s-a materializat într-un brand realizat din fibre de copac, care se găseşte acum în Sanctuarul Național al Fecioarei de la Coromoto. În poveste, Coromoto este muşcat de un şarpe veninos. Rănit și pe cale de a muri, se întoarce la Guanare, unde a fost botezat. Vindecat, şi-a dedicat apoi restul vieții evanghelizării indienilor cospes, care se aflau sub comanda sa, oameni neînfricaţi care s-au opus cuceritorilor spanioli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »