Templul de Aur (Sahib Harmandir)

Templul de Aur (Sahib Harmandir)

Templul de Aur este numele informal al templului sacru cunoscut ca Sahib Harmandir (în limba pendjabi înseamnă ” ilustrul templu al lui Dumnezeu”), clădirea cea mai sacră a sikhiţilor care se găseşte în inima orașului religios Amritsar, Punjab, în nord-vestul Indiei. Numele de “Templul de Aur” se datorează faptului că este acoperit cu un strat fin de aur. Construcţia sa a fost comandată în 1601 de către Guru Arjan, al cincilea maestrul spiritual al sikhilor, în același loc în care primul dintre ei, Guru Nanak, medita.

 Harmandir Sahib, de asemenea cunoscut sub numele informal de Templul de Aur este clădifirea cea mai sacră a Sikhiilor. Autor Oleg Yunakov. Sursa Wikipedia.

Harmandir Sahib, de asemenea cunoscut sub numele informal de Templul de Aur este clădifirea cea mai sacră a Sikhiilor. Autor Oleg Yunakov. Sursa Wikipedia.Clădirea a fost însă distrusă în timpul invaziei afgane în 1757, dar a fost reconstruită opt ani mai târziu. La 5 iunie 1984, templul a fost scena unei operațiuni militare ordonate de către primul ministru indian, Indira Gandhi, pentru a-i disloca pe sikhirii separatişti care erau acolo adânc înrădăcinată.
Bilanţul acestui masacru a fost stabilit oficial la 84 de uciși și 248 de oameni răniți printre soldații care au asediat, în timp ce printre pelerini s-au numărat 493 de ucişi (inclusiv 100 de femei și 75 de copii) și 86 răniți.
Templul a ars din nou în timpul acestei operații sângeroase şi a trebuit să fie reconstruit. Violarea locului lor sfânt a fost considerată drept o insultă majoră de către unii sikhii. Masacrul a dus apoi la asasinarea premierului indian Indira Gandhi, patru luni mai târziu, de către corpul de gardă al sikhilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »