Saducismus Triumphatus

Saducismus Triumphatus

Saducismus Triumphatus este o carte despre vrăjitoare scrisă de Joseph Glanvill, scriitor, filosof şi cleric, publicată postum în 1681 în Anglia. Editorul ei este, probabil, Henry More ( filosof englez), care a contribuit apropare sigur la volum; adnotările despre vrăjitorie în Suedia s-au adăugat de către Anthony Horneck în edițiile ulterioare. Contribuția lui Horneck se bazează pe un pamflet olandez din 1670.
Cartea afirmă existența unor vrăjitoare malefice cu puteri magice supranaturale și atacă scepticismul cu privire la abilitățile lor.
Glanvill îi asociază pe aceşti sceptici cu saducheii, o sectă evreiască din timpul lui Iisus, care erau cunoscuţi pentru negarea nemuririi sufletului, de unde şi titlul cărții în limba latină: Saducismus Triumphatus, adică “Înfrângerea saducheilor.”
Cartea analizează, de asemenea, o istorie veche de poltergeist intitulată Drummer de Tedworth (“Toba din Tedworth”).
Lucrarea Saducismus Triumphatus l-a influențat puternic pe Cotton Mather în Discurs asupra Vrăjitoriei (1689) și apoi a avut o influenţă uriaşă în procesele vrăjitoarelor din Salem (1692-1693).

Saducismus Triumphatus
Saducismus Triumphatus

Cartea Minunile lumii invizibile, scrisă în 1693 de către Mather, se bazează în mare parte pe cartea lui Glanvill și a relațiilor acestuia, în special în ceea ce privește procesul vrăjitoarelor din Mora (care a avut loc în 16693).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »