Istanbul, fosta capitală a Imperiului Roman de Orient

Istanbul, fosta capitală a Imperiului Roman de Orient

Istanbul este situat de-o parte şi de alta a strâmtorii Bosfor, un oraş imens, cu o istorie fenomenală, care numără aproape 13 milioane de locuitori, ceea ce face să fie unu dintre cele mai aglomerări umane de pe continent. Este principalul centru economic al Turciei.

„Noua Romă”, Constantinopol sau Bizanţ este un oraş care nu doarme niciodată, se spune. Pentru turişti, reprezintă una devărat răsfăţ al cumpărăturilor şi al petrecerii timpului liber.

Istanbul beneficiază de un climat temperat, influenţat de zonele continentale. Verile sunt calde, cu un aer umed dar cu ploi limitate. Primăvara şi toamna clima este blândă şi moderat umedă.

Oraşul a fost fondat de împăratul roman Constantin I în anul 330 pe situl vechii colonii greceşti Byzantium. A fost botezat Constantinopol în onoarea împăratului şi a devenit capitala Imperiului Roman de Orient şi mai târziu cea a Imperiului Bizantin.

După căderea Constantinopolului la 29 mai 1453, a fost încorporat în Imperiul Otoman de Mehmed al II lea şi a devenit noua capitală timp de cinci secole, înlocuind Edirne (Adrianopole) în Tracia.

Foto de Ben Morlk, sursă Wikipedia.

Anual, Istanbul primeşte aproximativ un sfert din turiştii veniţi în Turcia (în 2008, au fost 26 de milioane). Principalele obiective turistice din oraş sunt: biserica Sfânta Sofia (construită de împăratul Iustinian I), Moscheea albastră, palatul Topkapi (cu vedere spre Marea Marmara şi strâmtoarea Bosfor), palatul Dolmabahce, Marele bazar, turnul Galata (construit de genovezi în 1368), mocheea Eyup Sultan etc.

Istanbul este o destinaţie SPA / thalasso fabuloasă. Există numeroase locaţii care propun servicii balneo / spa / thalasso de lux cu îngrijiri în pachet sau a la carte, la cerere. Băi şi duşuri cu apă de mare sau apă dulce, masaj şi modelaj, duşuri submarine, împachetări, măşti şi cataplasme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »