Benevento este cunoscut sub numele de “Oraşul vrăjitoarelor”, renume care datează din perioada dominării longobarde şi care continuă şi astăzi.
Faima continuă şi graţie lui Pietro Piperno, farmacist din Benevento, care a scris o carte intitulată “De beneventana Maga nuce” (Nucul magic din Benevento), care este o foarte importantă sursă istorică.
Primele relaţii dintre invadatorii longobarzii şi localnici au fost reci. Dar cele mai mari dificultăţi priveau convingerile religioase: noii-veniţi practicau într-adevăr ritualuri ciudate care li se păreau foarte stranii localnicilor.
Un ritual avut loc în apropierea râului Sabato: câteva femei ţipau şi săreau în jurul unui nuc de care atîrnau şerpi.
Cu toate acestea, longobarzii şi-au dat seama că era mult mai avantajos de a accepta religia celor dinBenevento (creştinismul). Noii stăpâni s-au convertit în anul 664 e.n.
Pe de-o parte asta le-a asigurat o prosperitate lungă şi stabilă în oraş (Benevento a devenit de fapt un punct de trecere pentru pelerinii italieni spre Ţara Sfântă).
Pe de altă parte, acest lucru a condus la sacrificarea nucului celebru “magic” din San Barbato. “Vrăjitoarele” au dispărut fizic din capitala Lombardiei mici, dar legenda lor a devenit veşnică.