Anna Goldi, “ultima vrăjitoare din Europa”, a fost reabilitată

Anna Goldi, “ultima vrăjitoare din Europa”, a fost reabilitată

Parlamentul din localitatea elveţiană Glarus a aprobat o moţiune privind reabilitarea ultimei vrăjitoare ucisă în Europa.
Anna Goldi este ultima femeie care a fost condamnată la moarte pentru vrăjitorie în Europa. S-a întâmplat în urmă cu 225 ani. Anna Goldi, atunci în vârstă de 48 de ani, a fost decapitată la 13 iunie 1782 în Glarus. Ea a fost găsită vinovată de a fi fermecat o fată de opt ani, după un proces controversat în acele zile.
În loc de o graţiere, Consiliul de Stat a propus de a realiza şi publica o lucrare ştiinţifică despre viaţa Annei Goldi.
“Reabilitarea Annei Goldi este recunoaşterea faptului că ea a fost condamnată pe nedrept”, a declarat Fritz Schiesser.

 

goldi

Conspiraţie
Jurnalistul Walter Hauser, a publicat o carte cu ocazia aniversării morţii Annei Goldi. Specialistul în istorie şi editor al “SonntagsBlick” demonstrează complotul liderilor locali împotriva “vrăjitoarei” din Glarus.
El dezvăluie, în special, rolul lui Johann Jakob Tschudi, un membru al guvernului, căreia Anna i-a fost angajată şi amantă. Aşa-zisa fată vrăjită era fiica lui!!

report

Implicarea Bisericii
Walter Hauser, de asemenea, arată că instanţa care a judecat-o pe Anna Goldi, consiliul Bisericii protestante din oraşul elveţian, nu a avut nicio competenţă de a face acest lucru. Confesiunile femeii au fost obţinute prin tortură. Biserica protestantă a respins cererea de graţiere.
Autorităţile din Glarus au făcut orice, mereu, pentru a înăbuşi contestaţiile. Locuitorii din oraş care au criticat procesul sau verdictul au primit ameninţări cu moartea. Pentru cartea sa, Walter Hauser s-a bazat pe documente noi, texte scrise de doi jurnalişti germani, care au cercetat dosarele procesului.
O fundaţie
Reabilitare “ultimei vrăjitoare” este o victorie pentru fundaţia “Anna Goldi”. Aceasta doreşte nu numai să păstreze memoria Annei Goldi, dar, de asemenea, să se angajeze pentru a rebilita şi alte victime contemporane cu Anna Goldi de hotărâri arbitrare. Personalitatea cea mai faimoasă a Consiliului Fundaţiei este fostul consilier Federal Elisabeth Kopp.
Anna Goldi are muzeul său la Mollis, lângă casa familiei Zwicky, unde a lucrat ca servitoare pentru mai mulţi ani înainte de intra în serviciile familiei Tschudi.
În 1991, regizoarea germană Gertrud Pinkus a adus deja un omagiu “ultimei vrăjitoare” (Anna Goldin – letzte Hexe “) şi a denunţat condamnarea sa arbitrară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »