Bodie, cel mai faimos oraş fantomă din California

Bodie, cel mai faimos oraş fantomă din California

Bodie este un oraş fantomă situat în California, pe versantul estic al Sierra Nevada, în comitatul Mono, la aproximativ 120 km sud-est de Lake Tahoe şi la o altitudine de 2.550 metri.
În 1859, un prospector pe nume W. S. Bodey, a descoperit aici aur şi a dat numele său unei tabere miniere. În același an însă, în luna noiembrie, Bodey a pierit într-o furtună de zăpadă, după o călătorie de aprovizionare la Monoville.
În 1876, compania Standard a descoperit un filon exploatabil și micuţa tabără minieră izolată, care nu găzduia decât câţiva prospectori s-a transformat rapid într-un oraș cu perspective care s-a numit Bodie. În total, cantitatea de aur produsă la Bodie a fost evaluată la 34 milioane de dolari.

1280px-Bodie_California_c1890
Sursă foto: Wikipedia

Construit în timpul Goanei după aur din California, orașul a ajuns la o populație de 10.000 de locuitori în 1880 (era al doilea oraș din California, la acel moment), înainte de a fi abandonat treptat după două incendii devastatoare.
Ca un oraș minier aflat în plină expansiune, Bodie a avut avantajele marilor orașe, inclusiv două bănci, o fanfară, o cale ferată, o asociație de minerit și a lucrătorilor, mai multe ziare și o închisoare.
La apogeul său, Bodie număra șaizeci și cinci de saloane care şi-au deschis porțile pe strada principală lungă de aproximativ doi kilometri. Crimele, împuşcăturile, luptele și jafurile erau la ordinea zilei. O legendă spune că o fetiță, aflând că ea și familia se vor îndrepta spre Bodie, a făcut o rugăcine de noapte interesantă: “La revedere Doamne, mergem la Bodie. ”
Transporturile de aur părăseau mina având destinaţiile: Carson City şi Nevada, trecând prin Aurora, Wellington și Gardnerville. Cele mai multe expedieri erau escortate de o pază armată numeroasă.
În prezent există aproximativ 5% din clădirile de epocă. Oraşul fantomă a suferit daune enorme în 1932 din cauza unui incendiu, centru său fiind aproape în întregime distrus. Mulţi cred că oraşul ar fi bântuit şi se tem să-i prindă noaptea în el sau chiar în împrejurimi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »