În timpul unor săpături care s-au efectuat pe situl Carn Menyn, situat pe colinele de la Preseli din Ţara Galilor a fost descoperit mormântul unui posibil constructor de la Stonehenge. Aici este locul unde au fost extrase pietrele albastre, în 2300 î.e.n., pentru a se realiza prima fază a cercului.
Materialul organic prelevat de pe acest site va fi analizat cu carbon 14 pentru a se vedea dacă are vreo legătură cu Stonehenge. Şi tot în acest loc s-au găsit resturile unui monument ceremonial format dintr-o pereche de pietre aşezate în picioare, încorporate în sol.
Pietrele albastre ale primei faze de la Stonehenge, de asemenea puse în perechi, dau o legătură arhitecturală directă cu acest nou sit descoperit în Ţara Galilor.
Mormântul, care este un morman de pietre, un stil tipic al monumentului funerar din neolitic, a fost plasat pe resturile monumentului. Legătura dintre Stonehenge şi situl din Ţara Galilor a fost sugerată pentru prima oară de geologul Thomas Herbert în 1923. Ea a fost confirmată abia în 2008 când a fost acordată permisiunea de a se săpa în interiorul cercului de pietre.
Pietrele au fost transportate de pe dealuri pe mai mult de 240 de kilometri până în câmpii, la Wiltshire pentru a Stonehenge, cel mai cunoscut din toate monumentele preistorice din Marea Britanie.
Doi dintre principalii experţi privind Stonehenge, profesorii Geoff Wainwright şi Timothy Darvill, au condus proiectul Carn Menyn şi acum studiază săpăturile acestui mormânt din neolitic jefuit, construit chiar lângă cariera iniţială.